Homotherium Latidens
Sabeltandkat

Eigen onderzoeksproject

ware grootte, dwz schouderhoogte
110 cm .

2006

±6 weken,
verspreid over 8 maanden

Dit is een door mij aangeschafte replica (bone clones) van een fossiele homoteriumschedel.
Mij viel op dat de originele schedel is vervormd in de matrix. Deze vervorming moest ik eerst terugdraaien.

Manimal Works is betrokken bij het maken van en boek over de sabeltandtijger. Dit aantrekkelijk vormgegeven boek, is te kopen vanaf december 2007 (ISBN nr. 978-90-78707-03-5) Een engelstalige versie verschijnt medio 2008. Dit boek is gemaakt naar aanleiding de vondst van een onderkaak van de Homotherium latidens in Nederland. Het boek wil in de vraag naar serieuze boeken, over de sabeltandtijger voldoen. Meestal zijn dergelijke boeken geheel wetenschappelijk of alleen voor een zeer jong publiek. Dit unieke boek zal garant staan voor veel actuele wetenschappelijke informatie en kijkplezier.


Bij het maken van deze reconstructie ben ik begonnen met een aangeschafte replica (bone clones) van een fossiele homoteriumschedel. Toen ik aan het model begon viel het mij op dat de originele schedel is vervormd in de matrix. Deze vervorming moest ik eerst terugdraaien voor ik iets aan deze schedel had. De kleuren van de vacht zijn afgeleid van de kleuren in de vacht van roofdieren uit koudere streken. Denk hierbij aan de sneeuwpanter (Panthera unica) de lynx (Felis lynx) en de wolf (Canus lupus).
Hierbij wil ik ook de specialisten op het gebied van prehistorische dieren en scimictar katten in het bijzonder bedanken; Wilrie v. Logchum, Kees v. Hooijdonk, Dick Mol en Klaas Post. Ook wil ik Dhr. F. Erinkveld, van Staatsbosbeheer Schoorl bedanken voor de toestemming voor het maken van de foto’s in het Schoorlse duingebied. Het resultaat was foto’s van de sabeltandkat in een “natuurlijke” omgeving.

Evolving eden Alan Turner & Mauricio Anton,
Manmmoths, sabertooths and homonids Alan Turner & Mauricio Anton,
The big cats and their fossil relatives Alan Turner & Mauricio Anton,
Grosse tieranatomie Gottfried Bammes,
Animal anatomy W. Ellenbeger/ H. Ditrich/ H. Baum
The rise of the mammals, M. J. Benton PH.D.
Leven in de oertijd, Spinar, Burian,
Cranium ,dec.2003 K.v. Hooijdonk,
Quantenary Science Review 24(2005) M.Anton, A.Galobart and A. Turner.
The scimitar cat Vida Rawn-schat Zinger
Travaux Du Laboratoire de Geologie R. Ballesio.
Replica van een schedel (gekocht bij boneclones)
Eigen onderzoek aan een afgietsel van een skelet bij het Beringia Interpretive Centre in Whitehorse en vergelijkend onderzoek aan het calcanium in de collectie van Naturalis in Leiden.